Σχολιασμός συνεδρίου

Το 9ο Πανελλήνιο Γηριατρικό Συνέδριο στην ΠΦΥ διεξήχθη με επιτυχία, στις 26-29 Μαϊου 2022, στο ξενοδοχείο «Filoxenia » στην Καλαμάτα. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, με σημαντική φυσική και διαδικτυακή παρουσία. Τα θέματα των διαλέξεων κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων της Γηριατρικής και προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον με την ανάδειξη νεότερων θεραπευτικών προσεγγίσεων στον τρόπο χειρισμού της υγείας των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Η επίσημη έναρξη έγινε στις 26/05/22, ημέρα Πέμπτη με τους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χ. Μπούρας, καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κα Α. Μαστοράκου,  Πυρηνικός Ιατρός, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου κ. Π. Δουζδαμπάνης, Νεφρολόγος και συνεχίστηκε με την επιτυχημένη διάλεξη του προσκεκλημένου ομιλητή κ. Ι.Μάνου, Νεφρολόγου- Παθολόγου με θέμα«ΝΕΡΟ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ».

Η αξιόλογη θεματολογία σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτιση των εισηγητών στην  «ΩΡΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ»ανέδειξαν την ελπίδα του Ιατρικού κλάδου μέσω των νέων συναδέλφων.

Παρουσιάστηκαν τα επίκαιρα και σοβαρά θέματα της Γηριατρικής , που αφορούν την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών στους ηλικιωμένους. Ιδιαίτερη έμφαση και εκτεταμέμη αναφορά έγινε στην πανδημία COVID-19 με ομιλίες που αφορούσαν τους προβληματισμούς και τα διδάγματα που προέκυψαν από αυτή, καθώς και τον εμβολιασμό και τα αποτελέσματα αυτού. Αναφορά έγινε στο χρόνιο COVID (μύθοι και αλήθειες). Επίσης στις επιπτώσεις καρδιαγγειακές –ψυχολογικές – δερματολογικές – οικονομικές-κοινωνικές που είχε η νόσος στους ηλικιωμένους, όπως και στην ομάδα των ακτινοθεραπευόμενων  ασθενών. Φυσικά, δε θα μπορούσε να λήψει η αναφορά στην ιδιαίτερη σημασία του ρόλου του Φαρμακοποιού σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Εγινε αναφορά στην κατάθλιψη στα άτομα της τρίτης ηλικίας λόγω COVID-19 και στις επιπτώσεις που έχει η πανδημία στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στα άτομα με αναπηρία. Επιπλέον το κοινό ενημερώθηκε για τη ψυχογηριατρική περίθαλψη στην Ελλάδα.

Σημαντική ήταν η θεματολογία για τα ορθοπαιδικά προβλήματα των ατόμων της τρίτης ηλικίας, όπως η οστεοαρθρίτιδα, οι κακώσεις στη σπονδυλική στήλη, τα κατάγματα, η ρομποτική χειρουργική και η αρθροπλαστική του γόνατος.

Η αναφορά στα καρδιολογικά προβλήματα ήταν εκτενής, περιλαμβάνοντας τις κύριες καρδιαγγειακές παθήσεις και τα επείγοντα καρδιολογικά συμβάματα  στην τρίτη ηλικία κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και τη λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα. Επιπλέον, το ακροατήριο ενημερώθηκε για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και της  βιταμίνης D, καθώς και τη σημασία αυτών στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η γηριατρική αξιολόγηση του ογκολογικού ασθενούς, τα ιδιαίτερα ογκολογικά προβλήματα των ηλικιωμένων και η χειρουργική αντιμετώπιση αυτών, ο καρκίνος του μαστού,οι πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου, η ακτινοθεραπεία και το μέλλον της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας σχετικά με την τρίτη ηλικία αποτέλεσαν αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος.

Η σημασία της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών στην τρίτη ηλικία, η μικροβιακή αντοχή και η πολυφαρμακία αναλύθηκαν σε βάθος.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης και τα νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα αναλύθηκαν εκτενώς.

Εκτενής ήταν επίσης η συζήτηση για τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και τη νεφρική νόσο και καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως και για τα νοσήματα ήπατος.

Επίσης αναφέρθηκε η αναπνευστική ανεπάρκεια και ο πνευμοθώρακας στους ηλικιωμένους, καθώς και η αντιμετώπισή τους.

Έμφαση δόθηκε επίσης στην αντιμετώπιση του πόνου στους ηλικιωμένους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε  η ομιλία του Kαθηγητή Γηριατρικής κ. Κ. Βολίκα με θέμα«ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ, ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ», που ενθουσίασε τους ακροατές, μεταξύ των οποίων ηταν και μη-Ιατροί.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις ομιλίες φοιτητριών και φοιτητών, που με τη ζωντάνια, τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού, εμπλουτίζοντας τη διαδικασία του συνεδρίου. Συνολικά, η συμμετοχή τόσο των αξιόλογων ομιλητών όσο και του κοινού επισφράγισαν την επιτυχία του συνεδρίου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται, για τη συμβολή τους στην επιτυχημένη διεξαγωγή της εκδήλωσης, στους κκ Κ. Βολίκα, Καθηγητή Γηριατρικής, Γ. Χάχαλη, Καθηγητή Καρδιολογίας, Δ. Καρδαμάκη Καθηγητή Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Α. Σωτηρούδη, Διευθυντή Καρδιολόγου, καθώς και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Εταιρείας Γηριατρικής και Γεροντολογίας.H Eταιρεία

Η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής και Γεροντολογίας, είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΜΚΟ), που ιδρύθηκε το 1999 με έδρα την Πάτρα.

 

Η εταιρεία έχει επιστημονικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Οι πόροι της εταιρείας προέρχονται από εγγραφές και συνδρομές των μελών, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοτήματα, επιχορηγήσεις και κάθε άλλη θεληματική προσφορά μελών ή τρίτων όπως και έσοδα από τις διάφορες εκδηλώσεις και ενέργειες της Εταιρείας.

Γίνε Υποστηρικτής

Γίνε Μέλος

Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας

Επικοινώνησε μαζί μας:

 

Ν.Ε.Ο Πατρων Αθηνων 9
T.K. 26441
(+30) 2610 439.090
girpatras@gmail.com

Aκολούθησέ μας:

 

FACEBOOK
INSTAGRAM