Δελτίο Τύπου: 7ου Γηριατρικού Συνεδρίου Γηριατρικής

Στην όμορφη Καλαμάτα, από 17 έως 20 Σεπτεμβρίου 2020, έγινε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γηριατρικής και Γεροντολογίας, που διοργανώθηκε από την Εταιρεία μας, την Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής και Γεροντολογίας.

Το συνέδριο απευθυνόταν κυρίως στους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε θέματα Γηριατρικής με σκοπό την ενημέρωσή τους στις νεότερες γνώσεις και στην ιδιαιτερότητα των νόσων της τρίτης ηλικίας.

Διεξήχθηκε με όλους τους κανονισμούς και πρωτόκολλα πρόληψης, λόγω πανδημίας κορωνοιού, με σημαντική φυσική και διαδικτυακή παρουσία και ενεργό συμμετοχή.

Έτσι, την ατυπία της νοσηράς κατάστασης σε συνηθισμένες παθολογικές ασθένειες ανέπτυξαν γνωστοί ομιλητές όπως Γ. Τσίρος, Π. Σταμάτης, Χρ. Κουτσούρη, Η. Ηλιόπουλος, ενώ στις χειρουργικές νόσους τονίσθηκε η μεγάλη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης από τους χειρουργούς κ.κ. Α. Ζυγομαλλά, Ν. Κατσιάκη, Γ. Ζαχαρή.

Τη μεγάλη προσφορά της Ορθοπαιδικής στη διατήρηση και αποκατάσταση της εύθραυστης υγείας των ηλικιωμένων εισηγήθηκαν γνωστοί ορθοπεδικοί και φίλοι της Εταιρείας μας κ.κ. Α. Δημητριάδης, Κ. Καραΐνδρος, Α. Μητσέας.

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοιού στους ηλικιωμένους μίλησε η γνωστή λοιμωξιολόγος κ. Μαρία Λαγκαδινού, ενώ την μικροβιακή αντοχή στους ασθενείς της τρίτης ηλικίας ανέπτυξε η κ. Ιουλία Συροκώστα-Σταθοπούλου, καταξιωμένη γιατρός στον χώρο της Λοιμωξιολογίας. Η καρδιολογική ομάδα κ.κ. Σταθόπουλος Χρ., (αιφνίδιος θάνατος) και Χρονόπουλος Π. (Καρδιακή ανεπάρκεια και ηλικιωμένοι) και η ουρολογική ομάδα κ.κ. Θωμάς Χαρ. (σεξουαλική δυσλειτουργία στην Τρίτη ηλικία) και Κακούρη Π. (Οξέα ουρολογικά συμβάματα στους ηλικιωμένους) εντυπωσίασαν με τις εισηγήσεις των.

Τα νεότερα δεδομένα και γνώσεις παρουσίασαν στο χώρο της ειδικότητάς τους οι κ.κ. Π. Σολδάτος, νευρολόγος (τι νεότερο για την άνοια), Φ. Γιαννακοπούλου, ψυχίατρος (μικροβίωμα και κατάθλιψη), Γ. Παναγιωτακόπουλος, ορθοπεδικός (νεότερα δεδομένα για τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα), Δ. Σπυροπούλου, επίκουρη καθηγήτρια ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, (τι νεότερο στην ακτινοθεραπεία), Γ. Λύκας Γεν. Γιατρός (κατάθλιψη και ηλικιωμένοι), Χ. Καπερνόπουλος (σακχαρώδης διαβήτης και Τρίτη ηλικία ), Κυρ. Κοκκίνης, αναισθησιολόγος (χρόνιος πόνος και κατάθλιψη στους ηλικιωμένους), Ουρ. Παναγιωτακοπούλου, νεφρολόγος (η νεφρική λειτουργία στην Τρίτη ηλικία), η γηρίατρος κ. Γ. Δημητροπούλου με το επίκαιρο θέμα της συμμόρφωσης των ατόμων της τρίτης ηλικίας στη φαρμακευτική αγωγή και ο ΩΡΛ κ. Σταύρου Σταύρος (ίλιγγος και ηλικιωμένοι).

Στα δύο στρογγυλά τραπέζια 1.Αγγειοχειρουργικά προβλήματα στους ηλικιωμένους, με συντονιστή τον επιμελητή Π.Γ.Ν. Πατρών κ. Νικολακόπουλο Κων. και συν-εισηγήτρια Χρυσ. Παπαγεωργοπούλου, αγγειοχειρουργό, και 2.Οστεοπόρωση στην Τρίτη ηλικία από πλευράς ενδοκρινολόγου κ. Παπαρώδης Ρόδης, ρευματολόγου κ. Καρόκης Δημ. και ορθοπεδικού κ. Σκαράκης Ιωαν., προκάλεσαν έντονους προβληματισμούς και συζήτηση με τους συμμετέχοντες είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά.

Μεγάλη πρόκληση ιατρική και επιστημονική δημιούργησαν οι προσκεκλημένοι ομιλητές όπως η κ. Κακογιάννη Ανθή, παιδίατρος (παιδιών και γέρων από πλευράς ανοσιακής), Γεωργόπουλος Νεοκλής, Καθηγητής ενδοκρινολογίας Παν. Πατρών (η τεστοστερόνη, η ποιότητα ζωής στους ηλικιωμένους και υγιής και ενεργός γήρανση), Παπατσώρης Αθανάσιος, αν. Καθηγητής Ουρολογίας ΕΚΠΑ (υπερτροφία προστάτη και σύγχρονη φαρμακευτική αντιμετώπιση) και Κων. Σπυρόπουλος, ομότ. Καθηγητής Πνευμονολογίας Παν. Πατρών (το σύνδρομο υπνικής άπνοιας και ηλικιωμένοι).

Η συμμετοχή μη-ιατρών στο συνέδριο μας έδωσε ένα ολιστικό μήνυμα αντιμετώπισης της τρίτης ηλικίας προς όλους. Έτσι ο δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παραγωγός κ. Αχιλ. Παπαδιονυσίου μας τόνισε τη μεγάλη σημασία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη διαχείριση των προβλημάτων (κοινωνικών, ατομικών, οικονομικών, οικογενειακών) των ηλικιωμένων, η φαρμακοποιός κ. Δρογγίτη Ειρήνη (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής στην τρίτη ηλικία), η επισκέπτρια Υγείας κ. Κ. Σαιτάνη (ο ρόλος της επισκέπτριας υγείας στην ΠΦΥ και η τρίτη ηλικία ), η κ. Γεωργία Δρόσου–Ζυγομαλά, Μοριακή βιολόγος (ο βιολόγος, ο κορωνοιός και η Τρίτη ηλικία), η διευθύντρια νοσηλευτικής ογκολογίας κ. Χ. Αγγελακοπούλου (συννοσηρότητα στην τρίτη ηλικία και καρκίνος παχέος εντέρου).

Τέλος το συνέδριο έληξε με πολύ υψηλού επιπέδου εισηγήσεις των φοιτητών Ιατρικών Σχολών Πανεπιστημίου Πατρών και ΕΚΠΑ κ.κ. Δρακοπούλου Δημ., Χαμακιώτη Μυρσίνης, Ασημακοπούλου Πούλιας, Ρούτουλα Μιχαέλας, Βασιλείου Νίκος, Δρακοπούλου Μαρίας, Βασιλάτου Γ. Κ, που μας γέμισαν με βεβαιότητα ότι η νέα γενιά γιατρών βρίσκεται σε πολύ σωστό δρόμο αντιμετώπισης και διαχείρισης των προβλημάτων και όχι μόνο των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Σημαντική βοήθεια στην επιστημονική και οργανωτική επιτυχία του συνεδρίου υπήρξε η ενεργός συμμετοχή του Διευθυντού Καρδιολόγου κ. ΣΩΤΗΡΟΥΔΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Εταιρείας Γηριατρικής και Γεροντολογίας.

Σας καλούμε όλες και όλους στο 8ο Συνέδριό μας στην Κυλλήνη, Ηλείας από 6-9 Μαΐου 2021.