oldcouplewalkingwhileholdinghands906111

Εκδήλωση για τα 20 χρόνια δράσης της Π.Ε.Γ.Γ

Η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής και Γεροντολογίας  γιόρτασε τα 20 χρόνια δράσης και αγώνων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, το διήμερο 14-15 Δεκεμβρίου 2019 στον Ιδιόκτητο χώρο της, Νέα Εθνική Οδός αρ.9 . Και τις δύο ημέρες η αίθουσα ήταν γεμάτη από φίλες και φίλους, γιατρούς και συμπολίτες μας, που ενδιαφέρονται για τα προβλήματα της Τρίτης ηλικίας.

Έτσι στο στρογγυλό τραπέζι του Σαββάτου  τονίσθηκε η μεγάλη σημασία του κοινωνικού – ψυχολογικού παράγοντα στη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων με τις θαυμάσιες εισηγήσεις της καθηγήτριας μουσικής -μουσικοθεραπεύτριας– κ. Πέπης Σουβαλιώτη, (Μουσική και Τρίτη Ηλικία), της αναπληρώτριας καθηγήτριας Θεατρολογίας του Ε Κ Π Α  κ. Ευανθίας  Στιβανάκη  (Θέατρο και Ηλικιωμένοι), του γιατρού και κοινωνικά ενεργού πολίτη κ. Μάνου Ιωάννη για το σημαντικό ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη ζωή και την υγεία των ατόμων  της τρίτης ηλικίας, ενώ ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Αμβρόσιος  Γκουρβέλος μας έκανε κοινωνούς της αγάπης της Ορθοδοξίας στην αντιμετώπιση των ηθικών, υπαρξιακών, φιλοσοφικών αναζητήσεων του ηλικιωμένου ατόμου και του σεβασμού που οφείλει η κοινωνία μας σε αυτό.

Την εκδήλωση της πρώτης ημέρας, έκλεισε με την ουσιαστική,  μεστή και γεμάτη μηνυμάτων ανθρωπιάς ομιλία, ο καθηγητής Εγκληματολογίας, και βουλευτής κ. Αγγελος Τσιγκρής  αναπτύσσοντας το θέμα ¨βία και διακρίσεις σε βάρος των ηλικιωμένων  καθιστώντας μας, γνώστες και υπεύθυνους για την απάλειψη της συμπεριφοράς που προσβάλλει τον πολιτισμό μας και τη χριστιανική μας διδασκαλία.

Την Κυριακή το  βράδυ έγινε και το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι με θέμα ¨ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ,¨ το παρόν και το μέλλον, με εξέχοντες ομιλητές –εισηγητές, που όλοι τους τόνισαν την επί τέλους, αναγκαιότητα της ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ και στην Ελλάδα έστω και με καθυστέρηση δεκάδων ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κοσμήτορας των Επιστημών Υγείας του Παν. Πατρών και Διευθυντής του Τμήματος της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Καθηγητής κ. Δημήτριος Καρδαμάκης σημείωσε εμφατικά ότι οι γνώσεις μας για την αντιμετώπιση του καρκίνου της τρίτης ηλικίας και την πρόοδο της Ιατρικής Τεχνολογίας θα βελτιώσουν τη μακροχρόνια επιβίωση των ηλικιωμένων ασθενών ( καρκίνος =χρόνια νόσος πλέον). Ακολούθως η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου  Πατρών και Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αννα Μαστοράκου τόνισε τη  μεγάλη σημασία της καθιέρωσης της Γηριατρικής Ειδικότητας προς όφελος της δημόσιας υγείας, του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και του ασθενή τελικά. Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας μας Αν. Καθηγητής Νευρολογίας και Γηρίατρος  κ. Ελλούλ Ιωάννης, διευκρίνισε τη διαφορά μεταξύ νεώτερου ασθενή και ηλικιωμένου σημειώνοντας τη διαφορετικότητα και την πολυπλοκότητα του γηριατρικού αρρώστου  (Σύνδρομο Ευθραυστότητας), ενώ ο τελειόφοιτος Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος του Παραρτήματος Πατρών  της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας κ. Νασίκας Στέργιος, μετέφερε τη χαρά και την ικανοποίηση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Παν. Πατρών για την ωφέλιμη διδακτική συνεργασία με την Εταιρεία μας σε Γηριατρικά Θέματα, συνεργασία που μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι οι νέοι γιατροί θα αγαπούν και θα ενδιαφέρονται για την Τρίτη ηλικία.

Η τελευταία ομιλία μας καθήλωσε όλους. Την ανέπτυξε  ο διεθνούς φήμης και από τους ελάχιστους κι επιδραστικότερους μέντορες της Ιατρικής Έρευνας και Παιδείας  Πατρινός Καθηγητής κ. ΧΡΟΥΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Μας ξενάγησε με μαγικό τρόπο στα βαθειά μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου και στην ομοιοστασία του θαύματος της ζωής, αποδεικνύοντας μας ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το stress να ζήσουμε την τρίτη μας ηλικία με χαρά, υγεία, άσκηση και αγάπη.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους μας και γιατρούς που μας τίμησαν με την ενεργή και συμμετοχική τους παρουσία, τους ζωγράφους και φιλότεχνους που μας δάνεισαν τα έργα τους για τη μικρή μας έκθεση ζωγραφικής με θέματα τρίτης ηλικίας.

Τέλος να ευχαριστήσουμε τους θεσμικούς φορείς της πόλης μας που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια, την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, την ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ συνολικά, το Δήμο Πατρέων και όλα τα συνεργαζόμενα εθελοντικά σωματεία και τέλος την Ορχήστρα Νυκτών  Εγχόρδων  ¨Θανάσης Τσιπινάκης ¨ υπό τη διεύθυνση της κας Βάγιας Ζεπάτου.

Συμπερασματικά ήταν ένα διήμερο ενημέρωσης, συντροφικότητας, αγάπης, οραμάτων και απόφασης να εργασθούμε περισσότερο, όλοι μαζί, για το καλό της ζωής των ηλικιωμένων, να διεκδικήσουμε μια ζωή που τους αξίζει με υγεία, ηρεμία, αξιοπρέπεια,  χωρίς διακρίσεις και βία σε βάρος τους επ  αγαθώ των ιδίων και της κοινωνίας μας .

Όταν όλοι έχουμε το ίδιο όνειρο και σκοπό, ήδη το έχουμε επιτύχει και στην πράξη

 

Για το Δ ΣH Eταιρεία

Η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής και Γεροντολογίας, είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΜΚΟ), που ιδρύθηκε το 1999 με έδρα την Πάτρα.

 

Η εταιρεία έχει επιστημονικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Οι πόροι της εταιρείας προέρχονται από εγγραφές και συνδρομές των μελών, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοτήματα, επιχορηγήσεις και κάθε άλλη θεληματική προσφορά μελών ή τρίτων όπως και έσοδα από τις διάφορες εκδηλώσεις και ενέργειες της Εταιρείας.

Γίνε Υποστηρικτής

Γίνε Μέλος

Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας

Επικοινώνησε μαζί μας:

 

Ν.Ε.Ο Πατρων Αθηνων 9
T.K. 26441
(+30) 2610 439.090
girpatras@gmail.com

Aκολούθησέ μας:

 

FACEBOOK
INSTAGRAM