Διαφορές μεταξύ φυσιολογικής λησμόνησης και απώλειας πρόσφατης μνήμης στη νόσο Αlzheimer

  1. Ένα άτομο που ξεχνά φυσιολογικά μερικές φορές π.χ. ξεχνά το όνομα ενός ατόμου, με τον καιρό, η μνήμη του ονόματος επιστρέφει (καθυστερημένη ανάκληση).Ένα άτομο με τη νόσο Alzheimer μπορεί να ξεχάσει το άτομο του οποίου το όνομα προσπαθεί να θυμηθεί.
  2. Αν χαθεί κάτι, ένα άτομο που ξεχνά φυσιολογικά μπορεί να ξαναγυρίσει στα αχνάρια του και να χρησιμοποιήσει αυτές τις ενδείξεις για να το βοηθήσουν στην εύρεση του αντικειμένου. Ένα άτομο με την νόσο του Alzheimer μπορεί να μην θυμάται ούτε την τελευταία φορά που είχε το αντικείμενο, ή ότι το έχει χάσει, ή μπορεί ακόμα να σκαρφιστεί μια ιστορία για να καλύψει την απώλεια.
  3. Η φυσιολογική λησμόνη περιλαμβάνει τμήματα μιας εμπειρίας. Το άτομο με Alzheimerμπορεί να ξεχάσει ολόκληρη την εμπειρία.
  4. Ένα άτομο που ξεχνά φυσιολογικά μπορεί να μην είναι ικανό να θυμηθεί γεγονότα που συνέβησαν πριν λίγο καιρό. Ένα άτομο με νόσο Alzheimer μπορεί να θυμάται μερικά γεγονότα από το παρελθόν αλλά πολύ λίγα από το παρόν (απώλεια πρόσφατης μνήμης). Ένα άτομο που ξεχνά φυσιολογικά μπορεί να χρησιμοποιεί σημειώσεις ή υπενθυμίσεις. Ένα άτομο με νόσο Alzheimer μπορεί να μην διατηρεί τα λεγόμενα ( η πρόσφατη μνήμη διαρκεί μόνο δευτερόλεπτα). Σταδιακά χάνει την ικανότητα να κατανοεί τις γραπτές σημειώσεις.
  5. Ένα άτομο που ξεχνά φυσιολογικά ξέρει που βρίσκεται σχετικά με το τόπο, τον χρόνο και το πρόσωπο. Ένα άτομο με νόσο Alzheimer χάνει σταδιακά την ικανότητα να χρησιμοποιεί ενδείξεις που βοηθούν την μνήμη. Ένα άτομο που ξεχνά φυσιολογικά μπορεί να επαναλαμβάνει ιστορίες.
  6. Ένα άτομο με νόσο Alzheimer μπορεί να επαναλαμβάνει την ίδια ερώτηση στο ίδιο άτομο ξανά και ξανά.
  7. ¨Ο φυσιολογικός ενήλικας ξεχνά, θυμάται ότι ξέχασε και αργότερα μπορεί να θυμηθεί τι ξέχασε. Το άτομο με άνοια ξεχνά ότι έχει ξεχάσει, και πέντε δευτερόλεπτα αργότερα δεν του καίγεται καρφί¨. Dan Blazer M.D.

 

(Από Alzheimer’s Association WA)H Eταιρεία

Η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής και Γεροντολογίας, είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΜΚΟ), που ιδρύθηκε το 1999 με έδρα την Πάτρα.

 

Η εταιρεία έχει επιστημονικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Οι πόροι της εταιρείας προέρχονται από εγγραφές και συνδρομές των μελών, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοτήματα, επιχορηγήσεις και κάθε άλλη θεληματική προσφορά μελών ή τρίτων όπως και έσοδα από τις διάφορες εκδηλώσεις και ενέργειες της Εταιρείας.

Γίνε Υποστηρικτής

Γίνε Μέλος

Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας

Επικοινώνησε μαζί μας:

 

Ν.Ε.Ο Πατρων Αθηνων 9
T.K. 26441
(+30) 2610 439.090
girpatras@gmail.com

Aκολούθησέ μας:

 

FACEBOOK
INSTAGRAM